Halucinacije u snu

Ljudi su od davnina na različite načine pokušavali objasniti sebi ili protumačiti snove koje sanjaju. Neki time nastoje saznati što ih očekuje u budućnosti, dok drugi žele shvatiti sanjaju li određene snove zbog prevelikog stresa ili se podsvjesno toliko boje nečega da stalno sanjaju isti san ili imaju noćne more koje ih još dugo progone.

No, osim noćnih mora ili ružnih snova, postoje i oni čudni snovi koje je jako teško objasniti. Oni se najčešće javljaju prije nego utonemo u san ili neposredno prije buđenja.

Snovi koji se pojave malo prije nego što zaspimo ili neposredno prije buđenja djeluju toliko stvarno te su često toliko napeti ili uznemirujući da se većina osoba jako preplaši. Takvi se snovi zovu hipnagogne ili hipnopomne halucinacije. Zapravo je riječ o slušnim i vidnim halucinacijama, a dijelimo ih prema vremenu nastanka. Ako halucinacije u snu nastanu prije nego što zaspimo, one se zovu hipnagogne, ako nastanu prije buđenja nazivaju se hipnopomne halucinacije.

U halucinacije u snu ne ubrajaju se samo priviđenja, odnosno to da vidimo stvari koje u stvarnosti nisu tamo, već se odnose i na osjećanje mirisa i na zvukove koji u stvarnosti ne postoje.

Halucinacije u snu u prvom redu nastaju zbog mozga koji u trenu kada se tijelo priprema za san ostaje napola budan. Prije buđenja, mozak je i dalje u REM fazi sna u kojoj smo aktivniji, odnosno za vrijeme koje više sanjamo. Kada se tijelo budi, snovi koje sanjamo u REM fazi ne nestaju, nego se nastavljaju i u budnom stanju pa tako dolazi do halucinacija.

Halucinacije u snu dijelimo na:

  • vizualne
  • auditivne
  • taktilne

Neke osobe za vrijeme spavanja mogu čuti neke zvukove, vidjeti nekoga, osjetiti određene mirise ili čak da ih netko dodiruje. U REM fazi sna su sve te situacije normalna pojava i čovjek ih s vremenom zaboravi, ali one u stanju polubudnosti izazivaju strah i mnogi ih se plaše u tolikoj mjeri da se može pojaviti strah od spavanja.

Halucinacije u snu se najčešće javljaju kod osoba koje imaju duže REM faze sna. Osim toga, mogu se pojaviti i kod neispavanih osoba te kod onih koji duže vrijeme uzimaju određene lijekove, pogotovo antidepresive ili lijekove za narkolepsiju.

Isto tako, halucinacije može uzrokovati i paraliza sna. Riječ je o stanju u kojem smo svjesni da smo budni, ali se nikako ne možemo pomaknuti.

Da biste smanjili halucinacije u snu, u prvom redu morate poraditi na dobrim navikama spavanja. Potrebno je svaku večer odlaziti na spavanje približno u isto vrijeme i spavati sedam do osam sati.

loading...