Lucidni snovi

Što su točno lucidni snovi? To je vrsta snova u kojima smo svjesni da sanjamo određene stvari. Svjesni postanemo tek kada sanjamo događaje za koje smo sigurni da je nemoguće da se dogode na javi, kao što je na primjer letenje ili kada bez razloga postanemo svjesni da sanjamo. Osoba je tijekom lucidnih snova svjesna da sanja i da te snove može kontrolirati, a uz takvu kontrolu može birati što će točno sanjati. Lucidni snovi su usko vezani sa šamanskim sanjanjem.

Kada tijekom sanjanja postanemo svjesni da sanjamo ono što se u javi nikako ne može dogoditi ili je teško ostvarivo, mi smo ostvarili lucidnost ili mentalnu jasnoću. Nakon što shvatimo da sanjamo i da je sve što se u tim snovima događa teško ostvarivo, mi imamo mogućnost kontrolirati naše snove i taj je dio svima najintrigantniji.

Znanstvenim istraživanjima se do sada došlo do mnogih zanimljivih otkrića. Primjerice, tako je dokazano da najveću mogućnost za lucidno sanjanje imaju osobe koje puno vremena provode igrajući video igre. Te osobe su izložene virtualnom svijetu u kojem manipuliraju onim što će se dogoditi kroz igru, što je zapravo glavni razlog zašto njima lucidno sanjanje ne predstavlja veliki problem.

No, čak i ako ne provodite vrijeme igrajući video igre, i dalje postoji šansa da lucidno sanjate. Stvar je u tome što ćete morati uložiti malo više truda za to, jer ćete trebati naučiti kako sanjati lucidno. Zbog toga morate znati da se većina snova odvija za vrijeme REM faze sna. Tijekom jedne noći se može dogoditi čak pet REM faza sna, a snove koje smo sanjali u tim fazama možemo zapamtiti najbolje.

Za početak ćete se morati prisjetiti što ste točno sanjali. To će vam u početku možda biti teško, ali s vremenom ćete se sve lakše i više sjećati vlastitih snova. Ovdje nije toliko bitno povezati snove u cjelinu, nego je važno da vježbate i pokušate se sjetiti što više snova. Što se više snova budete sjećali, kontrola nad njima će rasti.

Bilo bi dobro držati bilježnicu i olovku na noćnom ormariću kako biste mogli zapisati svoje snove čime se probudite. Naime, jako je bitno da snove zapišete odmah nakon što se probudite, jer već nakon par minuta postoji velika šansa da ih se više nećete sjećati. Dakle, čim se probudite zapišite u dnevnik snova sve čega se možete sjetiti – gdje ste točno bili, što ste sve radili, kako ste se osjećali i slično.

Nakon što dobro izvježbate sjećanje na snove, možete prijeći na sljedeću fazu, a to je faza eksperimentiranja. Tijekom ove faze naučit ćete kako kontrolirati snove.

MILD tehnika za kontrolu snova

Kod ove tehnike je važno da se sjetite što više snova koje ste sanjali, zbog toga je prethodna vježba bila važna. Dakle, prije nego što krenete na spavanje namjestite alarm tako da vas probudi nakon četiri, šesti ili sedam i pol sati. Sami odaberite koje vam vrijeme najbolje odgovara. Čim se probudite pokušajte se prisjetiti što ste sanjali. Kada napravite to, vratite se na spavanje i pokušajte nastaviti sanjati san koji ste ranije sanjali. U početku će vam to vjerojatno teže ići, ali s vremenom ćete uspjeti lucidno sanjati.

WBTB tehnika za kontrolu snova

Mnogi koji su pokušavali kontrolirati snove kažu da je upravo ova tehnika najuspješnija. Kod WBTB tehnike je važno da namjestite alarm da vas probudi nakon pet sati sna. Nakon buđenja se pokušajte prisjetiti što ste točno sanjali, a poslije toga pokušajte ponovno zaspati, kao što je opisano i u MILD tehnici.

Lucidni snovi su jako zanimljivi, zato nemojte odustati ako odmah u početku ne uspijete lucidno sanjati. Vježba je najbitnija. Što više vježbate – moći ćete lakše i bolje upravljati svojim snovima. Doživjet ćete iskustva koja su moguća samo u lucidnim snovima. Imat ćete mogućnost upravljati onim što sanjate i zbog toga ćete se osjećati izvrsno. Moći ćete letjeti, padati ili trčati nevjerojatnom brzinom, a iako ćete zapravo spavati i sanjati, činit će vam se kao da ste budni, jer sve to kontrolirate.

 

loading...