Mjesečarenje kod djece

Mjesečarenje kod djece ili somnambulizam je poremećaj spavanja koji obuhvaća niz aktivnost koje dijete radi za vrijeme trajanja dubokog sna, iako se može činiti da je ono posve budno. Ako ste dijete stavili na spavanje, a nedugo nakon toga ste primijetili da šeće uokolo kao da je budno, ali zbunjeno i omamljeno, vaše dijete mjesečari u snu.

Mjesečarenje je jedna od najučestalijih parasomnija kod djece i često nestaje s odrastanjem. Ipak, važno je znati što trebate učiniti ako vaše dijete mjesečari.

Hodanje u snu ili mjesečarenje obuhvaća niz aktivnosti poput hodanja i sjedenja na krevetu pa sve do opasnijih aktivnosti poput izlazaka iz kuće. Bez obzira na to što je dijete radilo u snu, kada se probudi neće se ničega sjećati.

San se sastoji od pet faza sna koje se ponavljaju u nekoliko ciklusa, a najzanimljivija od njih je posljednja faza – REM faza sna. Sve faze sna čine jedan cijeli ciklus spavanja koji traje do 100 minuta, a jedna osoba tijekom noći može proći do pet ovakvih ciklusa. Mjesečarenje se obično događa tijekom faza dubljeg sna, odnosno u trećoj i četvrtoj fazi. U tim fazama je obično teže probuditi osobu, a ako se i probudi, osjećat će se omamljeno, pospano i dezorijentirano.

Mjesečarenje kod djece događa se obično sat ili dva nakon što utonu u san, a proces mjesečarenja može trajati od pet do dvadeset minuta.

Koji su uzroci mjesečarenja

Mjesečarenje je češća pojava kod djece nego kod odraslih, a obično prestaje nakon puberteta. Smatra se da je genetski nasljedno, pa ako ste vi ili vaš partner hodali u snu, postoji veća šansa da će se to događati i vašoj djeci.

Drugi čimbenici koji mogu utjecati na mjesečarenje kod djece su:

  • umor
  • jači stres
  • nesanica
  • povišena tjelesna temperatura
  • isprekidan san
  • lijekovi
  • bolesti

Uz mjesečarenje se mogu pojaviti i neki drugi poremećaju spavanja kao što su:

  • apneje u snu (kraćeg prestanka disanja tijekom spavanja)
  • mokrenje u krevet
  • noćne more

Iako može izgledati kao da je dijete budno kada mjesečari jer ima otvorene oči, ono je zapravo u fazi dubljeg sna i ne zna gdje se točno nalazi. Mjesečarenje kod djece u pravilu nije opasno i često je izazvano nekim od gore spomenutih čimbenika. Može biti štetno jedino ako postoji mogućnost da se dijete tijekom mjesečarenja ozlijedi. Budući da dijete nije svjesno što radi, mogli bi se uputiti niz stepenice ili pokušati izaći kroz prozor.

Mjesečarenje ne izaziva nikakvu štetu kada je u pitanju emocionalni razvoj djece jer se ona najčešće samo vrate u krevet i ujutro se ničega ne sjećaju.

Kako biste bili sigurni da se vaše dijete neće ozlijediti za vrijeme mjesečarenja, potrebno je poduzeti sve sigurnosne mjere. Nemojte pokušavati buditi dijete jer bi to samo moglo uplašiti, radije ga lagano usmjerite prema krevetu. Pobrinite se da sva vrata budu zaključana i da se ključevi nalaze na mjestu do kojeg dijete ne može doći. Isto tako, osigurajte i prozore, a najbolje bi bilo da dijete spava u prizemlju i nikako u krevetu na kat. Ako imate odraslu djecu koja inače voze automobil pobrinite se da ključevi budu na sigurnom. Također je potrebno ukloniti sve opasne i oštre predmete izvan dohvata djece.

Simptomi mjesečarenja kod djece

Glavni simptom mjesečarenja kod djece je ustajanje iz kreveta i hodanje u snu otvorenih očiju. Osim toga, događa se i da osobe koje mjesečare pričaju u snu, teško se bude, izgledaju omamljeno i dezorijentirano te nisu u stanju odgovoriti ako ih nešto pitate. Događa se i to da djeca samo ustanu i sjednu na krevet pa stalno ponavljaju jednu te istu radnju, poput trljanja očiju ili igre s nekim predmetom.

Liječenje mjesečarenja kod djece

Ako mjesečarenje kod djeteta nije učestalo, kratko traje i ne nosi nikakav rizik, nema potrebe za odlaskom kod liječnika jer će s vremenom potpuno prestati. No, ako se ono javlja često i nastavlja se nakon puberteta, bilo bi dobro potražiti savjet liječnika.

Liječnik će propisati terapiju koja će utjecati na prekid mjesečarenja, a postoje i primjeri kada liječnici mogu propisati lijek koji će djetetu pomoći kod spavanja.

Pobrinite se da dijete uvijek u isto vrijeme odlazi na spavanje i da se uvijek budi u isto vrijeme. Također bi bilo dobro da na spavanje odlazi što ranije kako ne bi bilo premoreno, a prije spavanja mu nemojte davati previše tekućine. Osigurajte mu toplu i opuštenu atmosferu u spavaćoj sobi, prigušite svjetlo, pričajte mu priče ili pustite neku laganu glazbu.

Važno je da ne paničarite kada shvatite da dijete mjesečari, nego da ga lagano usmjerite natrag u krevet. Ako i sami patite od ovog poremećaja, saznajte što možete učiniti kada je u pitanju mjesečarenje kod odraslih.

loading...