Najgori i najbolji položaj za spavanje

Iako ste do sada možda mislili da to nema nikakve veze sa zdravljem, položaj spavanja ima velik utjecaj na spavanje, a samim time i na zdravlje cjelokupnog organizma. Naime, znanstveno je dokazano da su neki položaji za spavanje puno zdraviji od drugih te da postoje položaji za koje se smatra da ih je bolje izbjegavati.

Određeni položaji za spavanje mogu izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem, a tu spadaju iskrivljenost vrata, ramena, bokova, cijelih leđa ili čak i vilice, a loši položaji mogu biti i uzrok nesanice. Sve to se u velikoj mjeri može odraziti na vaše raspoloženje nakon buđenja te na količinu stresa s kojim ćete se tog jutra suočiti. Zbog toga je jako važno pronaći položaj za spavanje koji vam najbolje odgovara i koji neće opteretiti vašu kralježnicu i ostatak tijela.

Spavanje na trbuhu

Kod osoba koje najčešće spavaju na trbuhu glava je okrenuta na lijevu ili desnu stranu, a ruke su im isprepletene ispod jastuka ili ispod tijela. Iako mnogi od nas nisu svjesni toga, zbog spavanja u ovom položaju može doći do toga da nam kralježnica postane potpuno iskrivljena.

Kod spavanja na trbuhu jako naprežemo mišiće i ligamente koji se nalaze odmah uz same kralješke. Zbog toga dolazi do pritiska na živce u rukama, što može izazvati trnce u rukama tijekom cijelog sljedećeg dana. Osim na kralježnicu, u ovom položaju dolazi i do pritiska na grudi i pluća, što ometa duboko disanje tijekom spavanja.

Ako je ovo vaš omiljeni položaj za spavanje i nikako ga se ne možete odreći, naš prijedlog je da ne stavljate jastuk ispod glave. Umjesto toga, jastuk stavite ispod bokova kako biste podupirali tijelo tijekom spavanja.

Spavanje na leđima

Ovaj položaj bi trebale izbjegavati osobe koje pate od apneje. Najveći problem kod spavanja na leđima je taj što jezik može pasti unatrag, a uslijed toga dolazi do prestanka disanja. Osim toga, svi oni koji vole spavati na leđima češće hrču.

Ako unatoč svemu želite spavati na leđima jer je to vaš omiljeni položaj, mogli biste isprobati par trikova koji će vam pomoći da ne hrčete. Jedan od njih je da stavite manji jastuk ispod koljena ili ispod donjeg dijela leđa.

Bolujete li od glaukoma, bolesti srca ili od neke bolesti dišnog sustava, možete poboljšati ovaj položaj kako biste pomogli sebi i svom zdravlju tako što ćete postaviti više jastuka i pokušati spavati u polusjedećem položaju.

Spavanje na boku

Spavanje na boku je najzdraviji položaj za spavanje jer u njemu kralježnica slijedi svoju prirodnu zakrivljenost. Ovaj položaj možete unaprijediti da postane još bolji tako da postavite jastuk između nogu u predjelu koljena. Tako ćete rasteretiti kukove i oni će tijekom spavanja biti opušteni.

U slučaju da patite od visokog krvnog tlaka, dobro je znati da bi vam spavanje na lijevom boku moglo pomoći, a ako imate problem s kamencima u bubregu, radije birajte spavanje na desnom boku.

Ako se nakon spavanja i dalje osjećate umorno, za to biste trebali kriviti položaj spavanja. Umjesto da bacate novac na različite skupe jastuke i madrace, prvo proučite svoj položaj spavanja, jer je on u većini slučajeva uzrok neispavanosti, nezadovoljstva i bolova u leđima.

loading...