Vrste snova

Snovi su oduvijek bili intrigantni jer su uglavnom nedorečeni i mistični te ih je teško objasniti. Svi želimo znati što točno znači ono što smo sanjali kako bismo možda bolje shvatili neku kompliciranu situaciju iz naše svakodnevice ili saznali što nas čeka na novom poslu, u novoj ljubavnoj vezi itd.

Smatra se kako se s tumačenjem snova počelo još u Mezopotamiji, prije 7.000 godina. Iako je od tada prošlo puno vremena, snovi su i dalje mistični i ne možemo ih do kraja objasniti. Upravo iz tog razloga su česta tema u mnogim područjima, poput filozofije, religije, psihologije itd.

Jeste li znali da se snovi mogu dogoditi samo u REM fazi sna? REM faza sna se može odviti nekoliko puta tijekom noći, a osoba tijekom nje proživljava nešto poput drugog života, ispunjenog slikama, emocijama, idejama i doživljajima. Jedina razlika između stvarnog svijeta i snova je ta da se ovdje sve događa bez naše volje i svjesnosti.

Do sad su mnogi stručnjaci napravili neku svoju podjelu snova, a najprihvatljivija od njih je ona gdje se snovi dijele na četiri vrste.

Svakodnevni snovi

U svakodnevne snove ubrajaju se snovi koje sanjamo zbog stvari koje su nam se dogodile tijekom dana. Ako imamo neki problem u ljubavi ili na poslu, muči nas stambeno pitanje ili imamo problem s djecom, vrlo je vjerojatno da ćemo sanjati upravo to što nas muči. Naš mozak nam na ovaj način podsvjesno poručuje da smo previše opterećeni problemima i da ih trebamo pokušati riješiti. Svakodnevni snovi nam pomažu u tome da što prije dođemo do rješenja naših problema u stvarnom svijetu, stoga možemo reći da su oni neka vrsta pomoći.

Lucidni snovi

Ova vrsta snova je najzanimljivija bi svi htjeli imati mogućnost lucidno sanjati. Osobe koje mogu sanjati ovakve snove mogu kontrolirati ono što sanjaju, što ih vodi u prekrasan svijet sličan maštanju. Za lucidne snove se zbog toga obično kaže da su snovi koji su na granici stvarnoga. Ove snove sanjamo u jutarnjim satima, a da bismo ih mogli postići, potrebno je vježbati. Iz lucidnih snova se mogu roditi velike ideje jer oni potiču kreativnost.

Znakoviti snovi

U ovu vrstu snova ubrajaju se snovi koji su malo složeniji od, recimo, svakodnevnih snova. Iako nam se ponekad može učiniti da ovi snovi nemaju neko posebno značenje, ako ih malo bolje proučimo dolazimo do saznanja da oni imaju puno dublje značenje i da nam šalju neku poruku. Znakovite snove treba pokušati shvatiti i protumačiti kako bismo došli do poruke. Na primjer, ako neprestano sanjamo da nas progoni ubojica, takav san moramo dublje analizirati. Vjerojatno je riječ o bježanju od nekog problema koji nas dugo muči, a nemamo hrabrosti suočiti se s njim i riješiti ga.

Noćne more ili košmari

Košmari ili noćne more su snovi koje nitko ne želi sanjati jer mogu biti zastrašujući i samim time iscrpljujući. Radi se o jako ružnim snovima o kojima razmišljamo danima nakon što smo ih sanjali. Oni isto tako mogu predstavljali neke probleme koji nas muče u stvarnosti, a naša podsvijest nam takvom vrstom snova pokušava pomoći da stvari sagledamo iz drugog kuta i pronađemo rješenje problema.

Navedene vrste snova su osnovna podjela, a osim njih postoje još neke vrste snova. Tu se ubrajaju religiozni snovi, u kojima se pojavljuju neki vjerski simboli i značenja. Osim religioznih snova, mogu se pojaviti i paranormalni snovi koji izgledaju poput nekih predskazanja. Mnogi smatraju da su snovi povezani s našim stvarnim životom te da iz njega crpe materijal, pa nam se zbog toga čini da su stvarni.

loading...