Koliko treba spavati

Koliko sati sna je potrebno čovjeku? Veliki broj ljudi prije spavanja krene računati u glavi koliko će sati spavati i hoće li to biti dovoljno. Na kraju nam se često dogodi da upravo zbog te računice ni ne možemo zaspati. Naime, umjesto da se opustimo kako bismo mogli što lakše zaspati, mi se izlažemo stresu razmišljajući o tome koliko ćemo vremena spavati i hoće li to biti dovoljno.

Jasno nam je da je u ovom užurbanom dobu prepunom stresa ponekad teško uopće pronaći vrijeme za odmor i spavanje, ali spavati se mora. Spavanje je nužno kako bismo mogli normalno funkcionirati i biti zdravi, samo je pitanje koliko nam je sati sna dovoljno u određenoj životnoj fazi. Ako ste se pitali je li vam dovoljno šest, sedam, osam ili čak devet sati sna kako biste se osjećali dobro i normalno funkcionirali, trebate znati da sve ovisi o tome koliko godina imate.

Znanstveno istraživanje koje je provela američka Nacionalna organizacija za spavanje pokazalo je da bebe od četiri mjeseca pa sve do svoje 17. godine života trebaju više sati sna nego što se to do sada mislilo. Stručnjaci upozoravaju kako bi se nedostatak sna već u ranoj fazi života mogao odraziti na kasniji razvoj djeteta i pojavu bolesti u odrasloj dobi. Kod djece koja ne spavaju dovoljno postoji veća šansa od pojave bolesti i poremećaja poput dijabetesa, pretilosti ili srčanih bolesti, pa čak i rizika od ranije smrti.

Kako bi utvrdili koliko je sati sna dovoljno djeci, tim sastavljen od čak 18 stručnjaka iz područja pedijatrije, fiziologije, anatomije, neurologije, ginekologije i gerontologije proveo je istraživanje koje je trajalo dvije godine. U tom su razdoblju istražili koliko je sati sna dovoljno u određenom životnom razdoblju. Podaci koje su otkrili bili su šokantni jer se pokazalo da djeci treba puno više sati sna u odnosu na ono što se ranije smatralo dovoljnim.

Naime, stručnjaci su došli do zaključka da bebe u razdoblju od samog rođenja pa do trećeg mjeseca života moraju spavati od 14 do 17 sati dnevno. Nakon toga, bebe do 11. mjeseca starosti moraju spavati od 12 do 15 sati dnevno.

Nadalje, djeca do druge godine starosti trebaju do 14 sati sna kako bi se mogla pravilno razvijati. Djeca koja imaju od 3 do 5 godina trebaju od 10 do 13 sati sna dnevno. Djeca koja kreću u školu sve do 13. godine života trebaju 9 do 11 sati sna, a poslije toga do 17. godine života trebaju 8 do 10 sati sna.

Osim toga, uvedena je nova kategorija za mlade osobe u dobi od 18 – 25 godina. Da bi bile zdrave, mlade osobe moraju spavati od sedam do devet sati dnevno. Isto vrijedi i za sve odrasle osobe u dobi od 26 – 64 godine. Uvedena je i kategorija za osobe starije od 65 godina, a one moraju spavati sedam do osam sati dnevno.

Osim ovih brojčanih pokazatelja, važno je držati se i rutine odlaska na spavanje kako bi se izbjegli bilo kakvi poremećaji spavanja. Pokušajte ići na spavanje uvijek u isto vrijeme i svakog dana se barem pola sata bavite nekom tjelesnom aktivnošću. Također, prije nego odete na spavanje, pokušajte se opustiti i nemojte raditi ništa što bi vas moglo opteretiti i razbuditi. Isključite televizor, računala i mobitele, radije pročitajte neku dobru knjigu.

loading...