Mogu li bebe sanjati

Jedno od pitanja koja se često upisuju u tražilicu je – mogu li bebe sanjati i ako mogu, što točno sanjaju. Vjerojatno ste se nekada pitali što se događa u bebinoj maloj glavici dok tijekom spavanja nemirno trza rukama i nogama, okreće se ili miče očima. U nastavku ćemo pokušati pojasniti što se događa u dječjim glavicama za vrijeme dok spavaju.

Do sada je provedeno nekoliko znanstvenih istraživanja na ovu temu, no nije lako doći do odgovora na pitanje mogu li bebe sanjati. Naime, budući da je riječ o jako maloj djeci, teško je istražiti što se točno događa u njihovim glavama.

Ovom temom se bavi veliki broj liječnika koji pokušavaju rasvijetliti nedoumice i dati odgovor na pitanje sanjaju li bebe. Oni smatraju da bebe mogu sanjati, jer tijekom spavanja također prolaze REM fazu sna koja se povezuje sa spavanjem, a pretpostavlja se da sanjaju o onome što ih okružuje dok su budne.

Ako ste se pitali sanjaju li bebe svoje roditelje, odgovor je potvrdan. Bebe mogu sanjati roditelje, kao i sve druge ljude kojima su okružene kada su budne. Ovisno o kontekstu, bebe mogu sanjati ugodne i lijepe snove u kojima su uključeni njihovi roditelji, ali i ružne snove ili noćne more.

Noćne more kod djece su dosta česta pojava, a mogu se javiti već tijekom prvih šest tjedana života. Bebe koje se noću bude jako plačući vjerojatno su ružno sanjale i ne treba ih ostavljati da se same smire, jer im je potrebna blizina jednog od roditelja kako bi se umirile i osjećale sigurno. Bebu u tom slučaju treba uzeti u naručje, a ako doji, možete je pokušati smiriti i na taj način, jer se bebe dojenjem povezuju sa svojim majkama.

Mogu li bebe sanjati i što točno sanjaju još će neko vrijeme ostati tema kojom će se baviti znanstvenici, ali oko toga se ne treba previše zamarati. Svatko najbolje poznaje svoje dijete, a jedino što je važno jest da budete uz vašu bebu kada se probudi, jer ste vi jedina osoba koja je tada može utješiti i umiriti.

loading...