Vrištanje u snu

Vrištanje u snu je jedna od posljedica noćnih strahova koji se češće javljaju kod djece, iako nije isključena njihova pojava i kod odraslih osoba. Ipak, kod odraslih se javljaju jako rijetko. Do njih obično dolazi kada su djeca jako premorena, a kod odraslih zbog velike količine stresa tijekom dana. Iako noćni strahovi mogu djelovati traumatično, oni su bezopasni jer osoba kojoj se to događa i dalje spava. Obično se javljaju između četvrte i dvanaeste godine djetetova života.

Ako vam se dogodilo da vas je usred noći probudilo vrištanje djeteta ili neke odrasle osobe s kojom dijelite sobu ili stan, trebate znati da je riječ o noćnim strahovima. Do njih dolazi iznenada, obično par sati nakon što osoba utone u san, a iako vam se čini da je budna, ona spava najdubljim snom. Nakon vrištanja u snu slijedi ustajanje, sjedanje na krevet i plakanje. Osoba se može i nekontrolirano tresti, mahati rukama i nogama, ubrzano disati i znojiti se. Također može imati otvorene oči i izgledati kao da je budna, ali ona zapravo spava i njen pogled je prazan, a oči izgledaju stakleno. Kod nekih ova epizoda može započeti i završiti vrištanjem, bez da se bilo što od prethodno spomenutih radnji dogodi.

Važno je naglasiti da osobu koja ima epizodu straha u tom trenutku ne biste trebali pokušavati probuditi jer je to nemoguće. Više se orijentirajte na njenu sigurnost, pogotovo ako je riječ od djetetu. Ako dijete pokušava izaći iz kreveta, lupati po zidu ili raditi bilo što zbog čega bi se moglo ozlijediti, spriječite ga i pokušajte smiriti.

Epizoda vrištanja u snu koja je rezultat napadaja noćnog straha uglavnom traje kratko, od jedne do dvije minute, iako se roditeljima može učiniti kao da traje cijelu vječnost. Poslije toga dijete nastavlja spavati kao da se ništa nije dogodilo. Ako ga ujutro upitate nešto o tom događaju, možemo sa sigurnošću reći da se ničega neće sjećati.

Do noćnih strahova i vrištanja u snu može doći zbog vama potpuno nejasnih i na prvu neprimjetnih situacija. Mnogi roditelji predškolske djece epizode noćnog straha vežu uz odlazak u vrtić, ali to najčešće nije uzrok noćnih strahova. Razlog bi mogla biti neka sasvim bezazlena stvar kojoj nikad ne biste pridali pažnju. Noćni strahovi se mogu javiti kao posljedica različitih razloga, koje u većini slučajeva nećete ni pronaći. Važno je da dijete u tim trenucima osjeti vašu blizinu, toplinu i ljubav. S vremenom, kako bude odrastalo, epizode noćnih strahova će potpuno nestati.

Kako bi dijete imalo što manje ovakvih napadaja vrištanja u snu i noćnih strahova, poradite na tome da uspostavi pravilnu rutinu odlaska na spavanje. Neka svaku večer odlazi na spavanje u isto vrijeme, i to prije nego što postane skroz premoreno, jer premorenost može izazvati noćne strahove. Prije odlaska na spavanje treba mu osigurati mirnu i opuštenu atmosferu. Neka izbjegava gledanje televizije ili igranje nasilnih igrica. Umjesto toga mu radije ispričajte zanimljivu priču, pa će lakše i mirnije utonuti u san.

loading...