Noćne more kod djece

Ne postoji osoba koja nekad u svom životu nije imala noćne more. Noćne more su vrsta snova koji su kod djece dosta česti. Djeca se nakon ružnih snova bude i boje se ponovno zaspati kako ne bi opet sanjala isti ili još gori san. Tu nastupate vi kao roditelji, jer morate otkriti kako možete pomoći svom djetetu da se lakše nosi s tim strahovima.

Prvenstveno morate otkriti čega se dijete toliko plaši i što ga točno opterećuje. Poznato je da djeca obično sanjaju ružno zbog stvari koje ih plaše u stvarnom svijetu. Jednom kada saznate što je to što muči vaše dijete, moći ćete ga lakše utješiti i smiriti te poraditi s njim na tome da se noćne more što manje događaju. Najveći problem se javlja kod djece koja su još uvijek premala pa ne mogu objasniti što ih točno muči. Roditelji u tom slučaju moraju pronaći neki drugi način na koji će otkriti što uzrokuje pojavu noćnih mora kod djeteta.

Kad su u pitanju noćne more kod djece, postoje dvije faze. U jednoj se kod djeteta javlja veliki strah od spavanja, a da se pritom dijete uopće ne probudi do kraja, dok u drugoj fazi dijete ima noćnu moru i nakon toga se posve probudi. Dijete će se najbolje smiriti kada osjeti vašu blizinu, zagrljaj i riječi utjehe, zato je važno naučiti raspoznati obje faze kako biste mogli reagirati na vrijeme.

Noćne more kod djece rezultat su strahova iz njihovog stvarnog okruženja. Ako dijete sanja da ga proganja strašno čudovište, vjerojatno se bori sa strahom od stroge tete iz vrtića, učiteljice ili čak od roditelja. Obično je riječ o osobi koja viče na dijete i koja je jako stroga prema njemu. To je zapravo najčešći razlog noćnih mora, ali postoje i oni slučajevi koji su teže rješivi, a to su noćne more zbog kojih se događa da se dijete plaši čudovišta koje se skriva ispod kreveta ili u ormaru. To je znak da se dijete nigdje ne osjeća dovoljno sigurno.

Noćne more se kod djece najčešće javljaju između njihove druge i četvrte godine života, kada je njihov razvoj najintenzivniji. U drugoj godini života djeca se polako odvajaju od majke i to ih dosta plaši. Ako vaše dijete učestalo ima noćne more, postoji mogućnost da je bilo izloženo nekoj velikoj opasnosti koja je na njemu ostavila trag. U takvim je situacijama važno potražiti pomoć dječjeg psihijatra ili neurologa koji će otkriti što se točno dogodilo i riješiti sve nedoumice.

Važno je pratiti kada se točno javljaju noćne more i što je dijete radilo dan prije toga, jer tako možete otkriti postoji li poveznica između događaja iz stvarnog svijeta i noćnih mora. Budući da postoji mogućnost da dijete ima noćne more zato što ste se naljutili i vikali na njega, ako otkrijete da je to zaista razlog, potrebno je objasniti mu da se odrasli ponekad ljute i budu strogi, ali s razlogom jer svojoj djeci žele samo najbolje.

loading...