Što je parasomnija

Jeste li ikada čuli za pojam parasomnija? Parasomnija je ustvari smetnja koja se javlja samo za vrijeme spavanja ili je njena prisutnost tijekom spavanja pojačana. Parasomnija se obično javlja povremeno, a iako je riječ o pojavi koja može biti dosta neugodna i teško se može iskorijeniti, zapravo je bezopasna. Češće je izražena u dječjoj dobi i tijekom puberteta, a liječi se psihoterapijom ili primjenom lijekova, ovisno o vrsti.

Vrste parasomnije koje se mogu najčešće javiti su:

Mjesečarenje

Mjesečarenje ili somnambulizam uključuje ustajanje iz kreveta i hodanje popraćeno čudnim ponašanjem. Radi se o tome da je osoba zapravo djelomično budna, odnosno da se netom prije toga probudila iz dubokog sna. S obzirom na to da se nije potpuno razbudila, ona nije niti svjesna onoga što radi i nema potpunu kontrolu nad svojim postupcima. No, iako osobe tijekom mjesečarenja nisu svjesne događanja oko sebe, rijetko su zabilježeni nekakvi problematični oblici ponašanja, kao i ozljede. Do ozljeda najčešće dolazi ako osobu pokušamo probuditi za vrijeme mjesečarenja. Iako se može dogoditi i odraslim osobama, učestalija pojava je mjesečarenje kod djece.

Noćno mokrenje

Noćno mokrenje ili Enuresis nocturna je poremećaj spavanja kod kojeg također dolazi samo do djelomičnog buđenja. Kod osobe koja je djelomično budna dolazi do nekontroliranog mokrenja u krevet. Na ovaj događaj ne utječu snovi, već do njega dolazi spontano. Često se događa da se osoba ujutro ne sjeća ničega, sve dok ne osjeti da je krevet mokar.

Noćni strah

Noćni strah ili Pavor nocturnus je dosta sličan mjesečarenju, a javlja se isključivo u dječjoj dobi. Kao i kod mjesečarenja, kod noćnog straha dolazi do buđenja iz dubokog sna, ali ne i do potpunog razbuđivanja. U tim trenucima straha ne postoji gotovo ništa što može utješiti osobu koja se s tim suočava. Jedino što preostaje je čekati da noćni strah prođe, a osoba se ujutro nakon buđenja neće ničega sjećati.

Noćne more

Noćne more ili ružni snovi mogu se pojavljivati kod odraslih i kod djece, s tim da su noćne more kod djece nešto učestalija pojava. Noćne more kod odraslih najčešće su rezultat različitih neugodnih životnih situacija, poput stresa na poslu, koji može dovesti do velikog psihičkog opterećenja.

Noćne more se mogu javiti i tijekom REM faze sna, a uzrok njihove pojave mogu biti neke bolesti, povišena tjelesna temperatura te konzumacija alkohola, droge ili određenih lijekova. Sprječavanje pojave noćnih mora provodi se tako da se otkrije glavni uzrok koji dovodi do njihove pojave, a u težim slučajevima je potrebna i primjena lijekova.

Noćni grčevi nogu

Riječ je o pojavi koja najčešće pogađa osobe srednje i zrele životne dobi, i to neposredno prije sna. Grčevi se javljaju u mišićima potkoljenice i u stopalima, a prevenirati se mogu istezanjem nogu nekoliko minuta prije spavanja.

U ostale parasomnije koje nemaju nikakvo patološko značenje ubrajaju se:

  • bruksizam (škripanje zubima tijekom spavanja);
  • kimanje glavom u snu;
  • somnilokvija (govor u snu);
  • hipnagogne vizije (javljaju se na početku spavanja i odnose se na to da imamo osjećaj kao da negdje propadamo ili se spotičemo o nešto. Tijelo se uslijed toga jako trzne pa može doći do buđenja. Ovo se događa samo tijekom procesa uspavljivanja, i to zbog toga što se mišići opuštaju prije nego što skroz zaspimo).

Liječenje parasomnija

Povremene parasomnije ne zahtijevaju liječenje, ali ako se radi o čestim ili težim poremećajima spavanja potrebno je potražiti liječničku pomoć jer ti poremećaji mogu utjecati na kvalitetu života. Kod poremećaja spavanja važno je utvrditi točnu dijagnozu kako bi se mogli propisati odgovarajući lijekovi.

loading...