Kako položaj spavanja utječe na snove

Svaka osoba ima svoju formulu za dobar san i drži se nje kako bi se ujutro probudila svježa, odmorna i spremna za nove izazove. Na dobar san, između ostalog, utječe i položaj spavanja. Jeste li znali da pomoću položaja u kojem spavate možete utjecati na to kakve ćete snove sanjati i u konačnici – hoćete li se naspavati? Naime, ako imate noćne more, često se budite i imate isprekidan san, nakon buđenja ćete biti neispavani, umorni i mrzovoljni. Kako biste izbjegli ovo, saznajte koji položaj spavanja vam može donijeti najljepše snove i pokušajte se i sami uvjeriti u to.

Znanstvenici su tijekom jednom istraživanja koje je provedeno nad 700 ispitanika došli do zaključka da svaki položaj spavanja dovodi do pritiska različitih točaka na tijelu. Iz toga proizlazi da pritisak određenih točaka na tijelu dovodi do usnivanja specifičnih snova.

Spavanje na trbuhu

Spavanje na trbuhu je jedan od najčešćih položaja spavanja kod ljudi. Ako i vi volite spavati u ovom položaju, vjerojatno ste se do sada mogli uvjeriti u to da u tom položaju često sanjate seksi snove i neke od svojih erotskih fantazija ili da sanjate snove u kojima netko veže vas ili vi vežete nekoga u seksualnom smislu. Znanstvenici smatraju da je za pojavu erotskih snova “kriv” način na koji dišemo u tom položaju.

Spavanje na leđima

Smatra se kako je spavanje na leđima jedan od najgorih položaja spavanja. Osim što je istraživanjima dokazano da ovakav način spavanja može izazvati jako ruže noćne more te uzrokovati bolove u vratu i glavobolju nakon buđenja, spavanje na leđima utječe i na hrkanje, koje se u ovom položaju pojačava.

Spavanje na boku

Spavanje na boku je najrašireniji položaj spavanja, a uz to je i najzdraviji. No, kako biste mogli utjecati na snove važno je na kojem boku spavate, lijevom ili desnom. Dosadašnjim brojnim istraživanjima došlo se do zaključka  da spavanje na lijevoj strani tijela može izazvati lakše noćne more, dok spavanje na desnoj strani tijela donosi pozitivnije i ljepše snove.

Iako možete potaknuti određene snove ako birate određeni položaj spavanja, znanstvenici smatraju da se to ne smije činiti prečesto jer bi se u tom slučaju mogla narušiti kvaliteta sna. Na primjer, ako vam spavanje na trbuhu inače ne odgovara, nemojte ga prečesto forsirati jer bi se na kraju mogli buditi umorni i neispavani. Spavajte u položaju koji vam je najudobniji i u kojem možete lakše zaspati, a značenje vaših snova provjerite ujutro u našoj Sanjarici.

Koji je znanstveno dokazano najbolji, a koji najgori položaj spavanja, pogledajte ovdje.

loading...